Aidatları devlet ödemeyince memur sendikalarından istifalar başladı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2010 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin memurların sendikalara ödedikleri aidatların devlet tarafından karşılanmasına son veren kararı, sendikaları vurdu.

Üye aidatı cebinden çıkan memurlar, sendikalardan istifa etmeye başladı. Kamu Sen, KESK ve Memur-Sen'den yaklaşık 5 bin istifa yaşandığı bildirildi. Sendikaların geliri, üye memurların maaşlarından kesilen binde 5 oranındaki aidattan oluşuyor. Buna karşılık bir milyon 17 bin sendikalı memur, diğerlerine göre 10 lira fazla maaş alıyordu. Bu sayede sendika aidatından kaynaklanan kayıp telafi ediliyordu. Ancak CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, 'devlet desteği ile sendikacılık olmaz' diyerek sendikalı memurun yüksek maaş almasını engelledi. Maliye Bakanlığı da memurların 10 liralık toplu görüşme primini kesti. Böylece kasımdan itibaren aidatlar cepten ödenmeye başlandı. Bu durum memur sendikalarının üye kaybetmesine yol açtı. Yeni düzenleme yapılmaması halinde kan kaybının süreceği belirtiliyor.

Sendikalar, Anayasa Mah kemesi'nin iptaline karşı yeni bir formül bulmak için yoğun bir temas trafiği yürütüyor. Özellikle Memur-Sen, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile konuyu defalarca masaya yatırdı. Sendikalı memura 10 TL'sinin iadesi için bütçe kanununda düzenleme yapılmasını isteyen sendikaların bu beklentisi karşılanmadı. Sendikaların hükümet nezdinde görüşmeleri sürüyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla 120 milyon TL tasarruf sağlayan Maliye'nin, yeni düzenleme konusunda istekli davranmadığı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ise 10 lirayı sadece sendikalı memura değil, bütün kamu çalışanlarına verme eğiliminde olduğu dile getiriliyor.

Sendikalar ise üyelerini, kesintinin geçici olduğu ve yeni bir düzenleme yapılacağını söyleyerek iknaya çalışırken bir yandan da marketler, büyük mağazalar ve akaryakıt istasyonları ile indirim anlaşmaları için görüşmeler sürdürülüyor. Böylece üyelerin ödedikleri aidata karşı yeni ekonomik kazanımlar sağlamaları hedefleniyor. Sendikaların üye sayılarını önemli ölçüde artıran toplu görüşme primi, 2006 yılında yasaya konuldu. Bu teşvik sebebiyle memur sendikaları sürekli büyüdü. Her yıl üye sayılarını artıdan sendikalar, geçen yıl bir milyon 17 bin üyeye ulaştı.

İSA YAZAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber